Bålsta – en ort med mycket att erbjuda

Om Bålsta


Bålsta ligger fem mil norr om Stockholm, stillsamt omgiven av Mälaren och öppna vidder. Det utmärkta geografiska läget och närheten till Stockholm, Uppsala, Västerås och Arlanda har gjort Bålsta till en populär plats att bo i och besöka. Här finns det gott om natursköna miljöer med långa naturstråk längs Mälarens kluckande vikar. Oavsett om du gillar att grilla korv över öppen eld, åka långfärdsskridskor, plocka svamp eller ge dig ut på fågelskådning finns det goda möjligheter till avkopplande utflykter och naturupplevelser. I Bålsta finns också ett brett utbud av restauranger och butiker. 

Våra studiohus ligger i det mysiga området Gamla Bålsta, endast en 5 minuter med bil från Bålsta centrum. Här har du nära till både aktiviteter, restauranger, butiker, aktiviteter och kollektivtrafik.  

Med bil tar det endast 45 minuter till kringliggande städer som Stockholm, Uppsala och Västerås. Du kan ta pendeltåget från Bålsta till Stockholm och SL till resterande delar av landet. Det går också snabbt och smidigt att ta sig med både buss och bil till Arlanda samt Bromma flygplats.  

Platser att besöka under din vistelse

Hjälstaviken

Endast en 12 minuters bilfärd från Bålsta centrum ligger Hjälstavikens naturreservat, som är en av de finaste fågelsjöarna i Sverige. Här kan du komma riktigt nära fågellivet i vassen och på vattnet.

Hjälstaviken

Skokloster slott

Räknas som ett av Europas främsta barockslott och är ett av det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Från våra boenden tar det cirka 20 minuter med bil till Skokloster.

Skokloster slott

Sex vackra kyrkor

I Bålsta finns bland annat Yttergrans kyrka, som är en av landets minsta kyrkor och ursprungligen uppförd som en tornlös gråstenskyrka under 1100-talet. Det har anmärkningsvärt välbevarade väggmålningar av Albertus Pictor, en berömd senmedeltida svensk målare.

Yttergrans kyrka

Runstenar

Det finns ett 30-tal runstenar bevarade i Håbo kommun, bland annat den nästan tre meter höga runstenen i Varpsund med inskrift från mitten av 1000-talet.

Runstenar

Åbergs Museum

I Bålsta har konstnären, formgivaren och filmregissören Lasse Åberg ett museum. Museet är inhyst i en gammal röd ladugård från 1800-talet och här kan du ta del av Lasses stora samling av Disney-föremål och popkonst.

Åbergs Museum

Längdskidåkning

Bålsta har kanske de bästa öppna längdskidspåren i hela Mälardalen. Med bil från våra boenden tar det 5 minuter till Kvarnkojan och Granåsens konstsnöspår. I samma område finns även slalombacken Teknikbacken.

Skidspår

Golfbanor

Enbart 15 minuter bort ligger Bro Hof Slott, som har två av Sveriges bästa golfbanor: The Stadium Course och The Castle Course. Mellan Bro och Bålsta, i Thoresta, finns också Sofielunds golfklubb som erbjuder både en niohålsbana och en 18-hålsbana.

Bro Hof
Sofielund

Bro Park Galopp

Drygt en mil söder om Bålsta ligger galoppbanan Bro Park. Den invigdes i juni 2016, i samband med att Täby Galopp lade ned sin verksamhet och är ett mycket populärt besöksmål.

Bro Park

Ridning

I Övergran, cirka en mil väster om Bålsta, ligger Övergrans jordbruk. Gården har ett tjugotal islandshästar och erbjuder turridning och kurser.

Ridkraft

Tennis och padel

Ett stenkast från våra boenden ligger Bålsta tennisklubb & Padel. Här finns både inom- och utomhusbanor.

Tennis och padel

Frisbeegolf

I Viby friluftsområde finns en 18-håls frisbeegolfbana som du kan använda året om. I området finns också ett utegym och ett 5-kilometer långt elljusspår.

Frisbeegolf

Naturrreservat

Vattunöden är ett vackert naturreservat med klipphällar, kluckande mälarvikar och gamla naturskogar. Platsen erbjuder också bra vandringsmöjligheter.

Kalmarnäs Vattunöden

Sigtuna

Ett par mil från Bålsta ligger den pittoreska och charmiga småstaden Sigtuna. Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade stad med anor från 1000-talet.

Sigtuna

Stränder

Det finns gott om stränder och badplatser i Bålsta. Besök gärna populära Ekillabadet som bara ligger några minuter med bil från våra boenden.

Stränder